tirsdag 1. oktober 2013

Thérèse de Lisieux.Vi feirar i dag 01. oktober minnedagen for St .Thérèse frå Lisieux.

I boka ”Natten är mitt ljus” skriv karmelittpater Wilfrid Stinissen  om ”Lilla Teresas ”revolution”. Han skriv at vi i dag kanskje har betre forutsetningar for å bli mystikarar enn våre forfedre. Den som vi meir enn nokon har å takka for dette er Thérèse. Ho har skapt en ny ”helighetstyp” seier Stinissen, men legg så til at det vel snarare er slik at ho gjenoppdaga evangeliets syn på det å vera heilag. Forfattaren Gunnel Vallquist går så langt at ho i ein artikkel hevdar at det var akkurat Thérèse som la grunnen for den teologi som kom til å prega Det andre Vatikankonsilet!

Kva er det som gjer Thérèses bodskap så spesiell ? Kanskje er det akkurat det at det ikkje er spesielt og komplisert, det er enkelt og liketil. Stinissen samanfattar
Thérèse sin bodskap i tre punkt:
1.Det å vera heilag består ikkje i å vera feilfri, men i å ha total tillit til og gje seg heilt over til Gud. Det er ikkje snakk om å bli betre og finare, men å veksa i tillit.

Å vera heilag er ikkje krav men gåve. Ikkje det at eg må gjera sånn og sånn men at ”jag får lita på Gud.”

2.Det krevst ingen spesielle forutsetningar for å bli helgen. Ingen sterk vilje, ingen god karakter, ikkje særskilt mot. Det gjeld ikkje å bli stor men liten, ikkje vaksen  men barn, ikkje rik men fattig. ” At kyrkan i vår tid medvetet prioriterar de fattiga har säkert  samband med Lilla Teresas upptäckt” skriv Stinissen.

3.Det trengst ikkje  lenger ekstraordinær askese for å bli heilag. Thérèse kjem med eit heilt nytt syn på askese. Det er ikkje gjennom  kroppslege botsøvingar at ein blir eit betre menneske. ” I stället för at riskera att bli ”stor” genom hård kroppslig askes gäller det att bli av med sin egenvilje.”

Thérèse viser oss veg gjennom alt det uklare og komplisert til det enkle og innlysande, ho viser oss ”ein liten veg” basert på kjernen i Evangeliet.

 


Bønn til laudes for dagen: Gud , vår Far du som åpner ditt rike for små og ydmyke, hjelp oss tillitsfullt å følge den salige Tereses lille vei.Før oss på hennes forbønn til den evige salighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar