lørdag 5. mai 2012

Attentatet på pave Johannes Paul

Det er over tredve år sidan attentatet mot pave Johannes Paul II på Petersplassen  13.mai 1981. Den tyrkiske leigemordaren Ali Agca  skyt mot han på kloss hald. Paven blir treft i magen og i albogen, han blir kjørt til Gemelli  sjukehuset og operert. Som alle veit overlever han og levde i enno 24 år.
I "Erindring og Identitet" skriv han om dette: "Alt det som skjedde var et vitnesbyrd om den guddommelige nåde. Det lignet de prøvelsene Polens primas, kardinal Wyszynzki, gjennomgikk under sin fengslingstid, men den forskjell at for ham varte det i mer enn tre år, mens det i mitt tilfelle dreide seg om en relativt kort periode, bare noen få måneder. Agca  kunne skyte, og han skjøt uten tvil med den hensikt å treffe. Men, det var som om noen styrte det prosjektilet og fikk det til å skifte retning......."
To og eit halvt år seinare oppsøkjer paven attentat mannen i fengselet.
"Ved juletider 1983 besøkte jeg attentatmannen  i fengselet. Vi snakket lenge sammen. Ali Agca er som alle vet en profesjonell leiemorder. Det betyr at attentatet ikke skjedde på hans initativ, men at det var en annens ide og at han hadde fått oppdraget fra en annen. I løpet av hele samtalen  var det tydelig at Ali Agca undret seg over hvordan attentatet hadde kunne mislykkes."
Vidare skriv paven:" Kanskje tydet alle spørsmålene på at han hadde merket seg det som virkelig var av betydning. Antageligvis fornemmet Ali Agca at det var over hans makt, over makten til å skyte og drepe, fantes en høyere makt. Dermed begynte han å lete etter denne. Mitt ønske er at han fant den."
Det har aldri blitt klarlagt kven som eigentleg stod bak attentatet for snart 31 år sidan sjølv om det har vore mange ulike spekulasjonar. Agca vart frigjeven  i 2010 etter å ha blitt overført frå italiensk til tyrkisk fengsel.
Pave Johannes Paul uttrykte seinare at han hadde tilgjeve Ali Algca og at han ba for han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar