torsdag 29. juni 2017

Fem nye kardinalar

Pave Frans utnemde under messa på Petersplassen i dag fem nye kardinalar mellom dei den svenske biskopen Anders Arborelius som har sin bakgrunn frå karmelittordenen. Skandinavia får dermed sin første kardinal nokon gong, heller ikkje i Mellomalderen vart det utpeika kardinalar frå nokon av dei skadinaviske landa. Pave Frans har til no utnemd 60 kardinalar, og dermed er talet på kardinalar under 80 år(aldersgrensa for å stemma ved pavevalg) 121. Paven har vore medviten på å få ei meir global fordeling av kardinalar og ikkje så Europa sentrert som det har vore til nyleg. Dei fem nye kardinalane representerar fem ulike land og fire verdsdelar.

Frå pave Frans preike på Petersplassen i dag( Matt 16.13.-19):

Bekjennelsen er den Peter kommer med i evangeliet når Herrens spørsmål fra å være generelt blir personlig. For først spør Jesus: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» (Matt 16,13). Ut fra denne «meningsmålingen» kommer det fram at mange anser Jesus for å være en profet. Og så stiller Mesteren disiplene det virkelig avgjørende spørsmålet: «Og dere […] hvem sier dere at jeg er?» (vers 15). Da er det bare Peter som svarer: «Du er Messias, den levende Guds Sønn» (vers 16). Dette er bekjennelsen: i Jesus å anerkjenne den forventede Messias, den levende Gud, Herren i ens eget liv.
I dag retter Jesus dette livsviktige spørsmålet til oss, til oss alle, og spesielt til oss hyrder. Det er det avgjørende spørsmålet. Standardsvar duger ikke for det er selve livet som står på spill: Og livets spørsmål krever et svar for livet. For det tjener lite til å kjenne trosartiklene hvis man ikke bekjenner Jesus som Herre i vårt liv. I dag ser han oss i øynene og spør: «Hvem er jeg for deg?». Som for å spørre: «Er det fortsatt jeg som er Herren i ditt liv, retningen for ditt hjerte, grunnen til at du håper, ham du stoler urokkelig på?». Også vi, sammen med den hellige Peter, fornyer i dag vårt livsvalg som disipler og apostler; for ikke å være «hans» bare i ord, men i gjerninger og i liv, går vi igjen fra det første til det andre av Jesu spørsmål.

Pope Francis with, from left, Jean Zerbo, Archbishop of Bamako, Mali; Juan Jose Omella, Archbishop of Barcelona, Spain; Anders Arborelius, Bishop of Stockholm, Sweden; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, Apostolic Vicary of Pakse, Laos; and Gregorio Rosa Chavez, Auxiliary of the dioceses of San Salvador, El Salvador. Photo: L'Osservatore Romano/Pool photo via AP

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar