tirsdag 30. juli 2024

National Eucharistic Congress

 Messa med eukaristifeiring er sjølve kjernen i katolsk praksis. Nylig var det ekstra fokus på Eukaristien i USA der den Nasjonal Eukaristiske  kongressen vart markert i Indianapolis, Indiana 17-21 juli i sommar. Meir enn 50.000 truande frå heile USA møttest i Indianapolis i det som dei amerikanske biskopane lanserte som inngangen til ei «National Eucharistic Revival». Målet med dette er å « renew the Church by enkindling a living relationship with the Lord Jesus Christ in the holy Eucharist.» Mange kom som ekte pilegrimar over fire ruter lagt opp frå ulike delar av landet. I tillegg til legfolk deltok meir enn 1600 prestar, biskopar og kardinalar, dessutan over 1000 ordensfolk. På programmet stod foredrag, messe, skriftemål, Eukaristisk prosesjon gjennom byen og framfor alt Eukaristisk tilbeding ( Adoration).Dette var den første Eukaristiske kongressen i USA sidan krigen. Opninga og avslutninga fann stad på Lucas Oil Stadium, der også ei stor forsamling deltok i tilbeding - Adoration. Svært mange opplevde dette som eit stort andeleg løft og ei positiv vitamininnsprøyting i sitt trusliv. Moder Adela Galindo, nonne og ordensgrunnleggjar frå Nicaragua sa det slik i eit foredrag:« Here is what  we need to proclaim.That no darkness is greater than the light of the Eucharist.That no sin is greater than the merciful heart of the Eucharist.Basically,brothers and sisters,that love is greater than death!»

Biskop Andrew Cozzens oppsummerte kongressen slik:« It has been my experience and I hope yours that we’ve lived an experience of heaven. Of course the Eucharist is a foretaste of heaven.»

I alle negative og bisarre nyhende frå USA er det viktig å få fram alt det positive som skjer, dette er definitivt noko av det mest oppløftande som har funne stad i sommar!




tirsdag 2. juli 2024

Kvardagsmystikk

Biskop og kardinal Anders Arborelius har ved sida av sine geistlege plikter også vore aktiv som forfattar og foredragshaldar. Han har gjeve ut  samlingar med preiker og artiklar, biografiar mellom anna om Edith Stein, teologiske verk med vekt på karmelittisk spiritualitet. « Hverdagsmystikk. Kunsten å leve i Guds nærver» er nyleg gjeve ut av St.Olav forlag, omsett av Eivor Oftestad. Det er ei meditativ bok, ei vegleiing for dei som søkjer Guds nærver  i kvardagen. Biskop Anders skriv at det er eigentleg ikkje ei bok som skal lesast, men « snarere en slags bruksanvisning som skal lede fram til erfaringen av Guds nærver.» Han kjem  innleiingsvis også med ei åtvaring, dei som ikkje har til hensikt å øva seg i Guds nærver vil ikkje ha nytte av boka, og dette er heller ikkje eit slags hurtigkurs i kvardagsmystikk. Å gå mystikkens veg er aldri ein prestasjon eller konsum, det er alltid Guds ufortente nåde. Kvardagsmystikken  kan bera frukter i vanlege menneskers daglegliv, men det det kjem ikkje utan hinder. Biskop Anders skriv at det største hinderet ofte er på det moralske planet, kvardagsmysikk heng alltid saman med kvardagsetikk. Ein kan ikkje forventa å oppleva Guds nærver i kvardagslivet « dersom man ikke tar sitt kors opp i hverdagen, følger Kristus og bærer det åk som HANS bud - alle! - krever.»

Bok er bygd opp med ti korte kapittel, kvart kapittel vert avslutta med ei praktisk øving og ei bøn frå Kyrkjas rike tradisjon. Boka er naturleg nok inspirert av broder Lorens av Oppstoda, ein karmelittmunk som levde på 1600 talet, hans skrifter « Å leve i Guds nærver» kom ut parallelt med biskop Anders bok, og med føreord av han.

Alt i kvardagslivet kan bli ein inngangsport til ei djupare Guds- relasjon. Forutsetninga er tosidig, Skapinga og Inkarnasjonen.« Inkarnasjonen er det nødvendige hengselet mellom skapelse og frelse.» 

« Nåden fullbyrder det som har sin begynnelse i naturen.Alt til DITT navns ære. Frelsen må hvile trygt på skapelsens grunn. Hvis ikke risikerer den å bli hengende i løse luften.»

Vi er skadeskotne vesen, innsnevra i egoismen, men Skaparens nærver i skaperverket gjev oss likevel del i « et positivt grunnsyn.»

« Erkjennelsen av å være skapt og i ethvert øyeblikk gjenstand for Guds kjærlighet og forsyn, virker dypt helbredende.» Vi kan dermed få ein sunn forankring i røyndomen.

Kvart kapittel har ei overskrift av to små ord, « Du og nå», « Her og der», « Se og be»…….til sist « Sove og love». Det hjelper til å fokusera på den personlege Gud som eit DU som er nær oss i kvardagen her og no, ikkje der og då. Alle dei grå kvardagane som ikkje er så grå likevel når vi evnar å sjå bak det ytre og få eit glimt over det mysterium som dette livet verkeleg er!

Det er naturleg å avlutta med svevnen og lovprisninga. « Natt etter natt brer søvnens barmhjertige kappe seg over meg. Det hellige vekselspillet mellom dagens strev og nattens hvile hjelper meg til å bli værende i Guds nærver.» Når vi legg oss og sovnar gjev vi oss over i Guds omsorg, svevnen blir då bøn og lovprisning. Å gje seg over i Guds omsorg kvar kveld blir ei førebuing til den dagen vi for siste gong gjev oss over. Biskop Anders avsluttar difor denne vesle juvelen av ei bok slik : « Hver eneste innsovning er en øvelse i kunsten å dø.Er det ikke rart at jeg aldri helt kan beskrive hvordan jeg sovner? Og når det skjer ? Det bare skjer.DU tar over. Jeg slipper tøylene. Slik er det også med døden. » 

Eg las boka i eit strekk for å få oversikt, men dette er ei bok som må lesast langsamt eit lite stykke om gongen som ein så kan la synka ned. Det blir då ein form for lectio divina.