søndag 22. januar 2017

Giovanni Battista Pergolesi

Den dansk-armenske fiolinisten Loussine Azizian (F. 1986) framfører Giovanni Battista Pergolesis(1710-36) fiolinkonsert i B-dur i Kilden konserthus. Ikkje hans meste kjende musikk men stemningsfullt og vakkert. Før det har vi høyrt frå Stravinskys ballett Pulcinella inspirert av Pergolesi eller det Stravinsky trudde var Pergolesis musikk, men som viste seg hovudsakleg å vera frå andre mindre kjente musikkskaparar i barokken.

Den italienske komponisten og musikaren Giovanni Battista Pergolesi vart fødd Draghi men tok etternavnet Pergolesi som var eit kallenavn. Han vart berre 26 år gammal då han døydde av tuberkulose, men han klarte i sitt korte liv å skriva seg inn i musikkhistorien. Han er kjend for to ting den sakrale musikken og operamusikk. Han var ein tidleg representant for "opera buffa", den komiske italienske operaen i motsetnad til Lully og Rameaus meir seriøse franske opera. Pergolesis mest kjende opera er "La serva Padrone" som er ein ellevill komedie.
Men det er utan tvil eit sakralt verk som han er mest kjend for nemleg "Stabat Mater" som han skreiv i dødsåret 1736 og som har blitt enormt populært også i vår tid med ei mengde innspelingar.
Men i dag er det fiolinkonserten vi kan gleda oss over:
https://www.youtube.com/watch?v=r7Fn6iSRedsIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar