onsdag 17. juni 2015

Totus Tuus

Karmelitt klosteret "Totus Tuus" (heilt din) i Tromsø juni 2015. Det er fleire år sidan eg var her sist, det gjer god å koma tilbake til denne plassen vigd til bøn og tilbeding.
Karmelsøstrene kom til Tromsø frå Island i 1990 etter invitasjon frå biskopen. Eg fann nyleg eit utklipp frå Vårt Land ovember 1990 med ein fin liten reportasje om søstrene som då ikkje hadde sitt eige kloster, men mellombels heldt til i eit bustadhus.
I 1992 fekk dei tomt til nytt kloster i Holtvegen, to år seinare starta byggearbeidet og 1995 flytta dei inn i eit uferdig råbygg. Klosteret og kyrkja vart innvigd i 1998. I dag er det 15 søstre som her lever etter Karmels regel. Det er det først og  einaste karmelittklosteret i Norge, Karmelittane kom heller ikkje til Norge i Mellomalderen så vi fekk ikkje del i tradisjonen som kan førast tilbake til dei første munkane på Karmelberget i Palestina på 1100 talet.
Klosteret er som alle fleste karmelkloster vigd til Jomfru Maria som har ein spesiell posisjon i karmelittisk spiritualitet. Navnet på klosteret er  "Totus Tuus Immaculatae Virginis Decoris Carmeli"
(Helt Din, Du uplettede Jomfru, Karmels pryd) forkorta til "Totus Tuus".


Frå det lauretanske litani:


Be for oss, Guds Hellige Mor.
At vi må bli verdige
til Kristi løfter.

Herre, vår Gud, gi at vi, dine tjenere, alltid må glede oss ved sjelens og legemets helse. Vi ber deg: Fri oss på forbønn av den salige jomfru Maria fra sorger her på jorden, og skjenk oss den evige glede i himmelen. Ved Kristus , vår Herre. Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar